1- 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21.

    


Sept-2006 IMG_3487.jpg

 7-3-2014  tot heden (2014) Laura's Buttercups

2-8-2013  tot 6-3-2014 Leeg

2-8-2011  tot 2-8-2013 Bee Racing RC shop

24-10-2010  tot 2-8-2011 Leeg

20-11-2008  tot 23-10-2010 Markt 9 Schoenmode

26-5-2008  tot 19-11-2008  Leeg

1975  tot 25-5-2008  Apotheek R. de Jonge

1930  tot 1975  Apotheek De Jonge

. . - . . -  . . . .  tot . . - . . -  . . . . Dienske Apotheek 

. . - . . -  . . . .  tot . . - . . -  . . . . Bogstra Apotheek ( 1918 )

 

https://www.facebook.com/LaurasButtercups?fref=ts

 

BEE Racing is een modelbouwzaak gespecialiseerd in op afstand bestuurbare (rc) auto's op de Markt 9 in Maassluis. Niet alleen de liefhebber van radiografisch bestuurde modelauto's kan terecht bij BEE Racing, ook voor model vliegers en model boot liefhebbers heeft BEE Racing een ruime keuze in onderdelen en modellen.

De zaak is door ons (Bas de Konink en Erik Aries: 'bekende' coureurs uit het Nederlandse offroad circuit) opgezet, om onze jarenlange ervaring met alles op het gebied van op afstand bestuurbare modellen te delen met rc enthousiastelingen. Zowel beginnende, als de meest doorgewinterde hobbyisten zullen alles vinden bij BEE Racing wat nodig is voor hun hobby. Van complete kits (bouwpakketten van auto's, alles wat kan vliegen en varen), afstandbesturingen, motoren, reserve onderdelen en de kleinste schroefjes, zijn leverbaar. Als het niet in de winkel of webshop te vinden is, weten wij wel waar het te koop is.

In de fraaie en ruim opgezette winkel heeft een vlieg simulator een prominente plaats gekregen in de multi media corner, waar geïnteresseerden kunnen oefenen met het model naar keuze. De modellen welke met de vlieg simulator gevlogen kunnen worden zijn ook als model daadwerkelijk te koop bij BEE Racing. Behalve oefenen op de vlieg simulator kun je hier ook verschillende promotie filmpjes van een model naar keuze bekijken, zelf modellen uit kiezen om te vergelijken en meer.

Een ruime en goed uitgeruste werkplaats heeft ook een plek gekregen in de winkel; hier kunnen grote en kleine reparaties door ons worden gedaan en kunnen we je zelfs ter plekke helpen met het probleem aan je radiografisch bestuurde model.

De fraaie en lichte aankleding zorgt, samen met onze goede service, voor een geweldige sfeer waar elke modelbouwer zich thuis voelt. Dit is vooral te danken aan de jarenlange ervaring die wij hebben in de rc modelbouw branche; vele mensen zullen ons herkennen als de mannen van 'PK Racing', waar wij de laatste jaren het gezicht waren van de winkel. Door onze kennis en ervaring welke wij hebben op gedaan bij PK Racing kunnen wij nu als geen ander de klanten ten dienste staan en geen vraag of opdracht op het gebied van de RC modelbouw is ons te gek. Wij helpen graag bij het zoeken naar 'lang verloren' onderdelen, weten vaak een slimme oplossing voor moeilijke problemen en weten altijd wel te helpen met het vinden van dat ene speciale of specifieke onderdeel.

 


Apotheek de Jonge Sept-2006 IMG_3486.jpg

2006           Historische achtergrond van de apotheek

Historische achtergrond van de apotheek

(Met dank aan Mw. A. van Ettinger  en Mw. J. Bogert,  (voormalig assistenten)

Vanaf het jaar 1930 is er een apotheek gevestigd in het pand op de Markt nr. 11.
De heer J.K.W. de Jong, apotheker, had de apotheek overgenomen van de hr Dienske. Voordien was de apotheek gevestigd aan de Noordvliet nr. 6. Hij gaf de apotheek de naam Apotheek de Jong. Er werkten in die tijd drie assistentes en een bezorger. Alle medicijnen werden in die tijd zelf gemaakt.  Men deed zelf het macereren, infunderen en percoleren van stropen; de infusa, het maken van  zepen, zalven, pleisters, zetpillen en poeders (waarvan bepaalde soorten  werden afgeleverd in ouwel doosjes), het maken en het omhullen van pillen. Het was allemaal dagelijks werk. Zo ook het maken van kinine pillen. Dit gebeurde in grote hoeveelheden, 1200 pillen was geen uitzondering. Deze pillen werden bewaard in lange smalle corsetdozen welke door een lingeriehandel voor dit doel speciaal werden bewaard. De assistentes schudden deze dozen regelmatig, om vervorming van de pillen te voorkomen.

In de jaren 1940 /45 was er ook in de apotheek van alles tekort. Toch probeerde men iedereen te helpen, al was het met kleine hoeveelheden. Vooral aan verbandmiddelen was groot gebrek. Omdat er ook gebrek aan woonruimte was, woonde de Familie de Ruiter enkele jaren boven achter de apotheek.

Er volgden betere tijden, want rond 1950 begon het aantal inwoners van Maassluis zich uit te breiden doordat er in Sluispolder Oost nieuwe woonwijken werden gebouwd.

Het werd drukker en de apotheek voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Er moest worden verbouwd. Daarom werd er tijdelijk verhuisd naar een schoenmakerij in de Boogertstraat. Opslagruimte was er in een keet die midden op de markt geplaatst was. Dit alles onder het wakende oog van de politie, het bureau was aldaar gevestigd.

Opvallend aan de verbouwde apotheek was de verhoogde lessenaar waaraan de etiketten werden geschreven. Het verschil tussen particulieren en ziekenfondspatiënten werd  daar duidelijk zichtbaar. Het was te zien aan de verpakking, de doosjes met bedrukt papier, etiketten met goudkleurige randjes, drankflesjes met perkamentpapieren kapjes. Dit alles was niet weggelegd voor de ziekenfondspatiënt. Deze kreeg maar een eenvoudig vouwdoosje, witte etiketten met zwarte rand en een flesje met een gewone kurk. De etiketten, beschreven met inkt, waren duidelijk voorzien van naam, adres, data en gebruik. Er werd aan de patiënt geen uitleg gegeven over de aard van het medicijn. Men moest maar vertrouwen hebben in wat er in de apotheek gebeurde.

De taak van de apotheker was zwaar. Er was altijd nachtdienst en het opleiden van leerlingen vergde veel tijd. Hierdoor kwam in ongeveer 1958 mevr Ch. M. v d Horst in dienst bij de heer J.K.W. de Jong. Zij nam enkele taken van de apotheker over waaronder het opleiden van de assistentes.

28-01-1958

Er vestigden zich jonge huisartsen en het patiëntenbestand nam nog steeds toe. Mevr Ch. M. v d Horst stimuleerde daarom ook assistentes die gehuwd waren bij haar als parttimer te komen werken, sommige zelfs voor enkele uren per week.

Iedere patiënt die 's morgens een recept inleverde, kon dit pas 's middags na vijf uur ophalen. Hierdoor kon het gebeuren dat er op de enige stoel die de publieksruimte had, verschillende patiënten moesten gaan zitten. Tijdens een griepperiode kon het voorkomen dat de patiënt buiten in de rij moest wachten.

In 1968 opende de heer J. Thio een tweede apotheek in Maassluis-West. Dit scheelde in de werkdruk. De nachtdiensten werden verdeeld en beide apothekers gaven nu les aan de leerlingen. Voor de patiënten was het niet altijd duidelijk in welke apotheek men stond ingeschreven. Doordat het ziekenfonds aan de apotheker een vast bedrag per patiënt, per jaar betaalde waren  Mevr Ch. M. v.d. Horst en de heer J. Thio zakelijk met elkaar overeengekomen, een zogenaamde grenslijn dwars door Maassluis te trekken. Hierdoor kon het voorkomen dat de verbaasde patiënt te horen kreeg " U bent in de verkeerde apotheek."

17-12-1970

Het assortiment medicijnen nam toe en de tablettenkast en de grondstoffenopstand binnen de apotheek werd steeds voller. In 1974 verbouwde men opnieuw. Er werd een ladenkast voor de tabletten, een schuifkast voor de grondstoffen en een nieuwe vergiftkast aangeschaft. De kleuren werden hoofdzakelijk wit en groen. De balie werd schuin geplaatst waardoor men wat meer wachtruimte kreeg. Er was nu zelfs ruimte voor een tweepersoonsbankje. Het bleef woekeren met de ruimte. Vrij kort na de verbouwing vertelde mevr Ch.M. v d Horst dat zij de apotheek te koop had aangeboden.

In 1975 nam de heer R. de Jonge de apotheek over. Hij veranderde de naam van de apotheek in “Apotheek R. de Jonge." Het verschil in behandeling tussen particulieren en ziekenfonds patiënten werd afgeschaft. De patiënt kreeg van de apotheker antwoord op zijn of haar vragen. Ook konden de patiënten hun medicijnen gelijk meenemen. Er werden  typemachines aangeschaft waardoor de etiketten duidelijker werden. De samenstelling of de naam van het geneesmiddel werd ook op  het etiket vermeld. Dit maakte een einde aan het eindeloos opzoeken van herhalingsrecepten. Het bevorderde de samenwerking tussen arts, apotheker en patiënt. Ook binnen de apotheek gebeurde het nodige. De leerlingen gingen naar de opleiding in Rotterdam. De voorraadbereidingen werden aangepast. Het uitvullen van hoestdranken, tabletten, neus- oog- en  oordruppels en crèmes  zorgde voor efficiënt werken. Dit alles leidde tot tevredenheid binnen en  buiten de apotheek.

In 1983 was het winkelpand " de Maassluise Boekhandel" Markt 9 te koop.
Na veel kop en geldzorg, kon de heer R. de Jonge dit pand kopen. Zo werd van twee panden één apotheek gemaakt. Er kwam een grote werkvloer en een veilige nachtdienstsluis. Prettig was ook de publieksruimte. Men kon met invalide- of kinderwagen naar binnen en er was een zitbank. Dat de sfeer en de comfortabele bank in de apotheek gemoedelijk zijn bewijzen de patiënten die tijdens het wachten met elkaar praten en verbaasd uitroepen "Is het nu al klaar."

In hetzelfde jaar als de verbouwing, vestigde de heer Setiawan in het  gebied van apotheek de Jonge, Apotheek Oost. Ook in de Steendijkpolder werd een apotheek gevestigd waardoor en in totaal 4 apotheken in Maassluis kwamen.

Begin 1984 kwam de overheid met de maatregel van een eigen bijdrage van Fl. 2,50  bij het afleveren van medicijnen voor ziekenfondspatiënten met een maximum van Fl. 125,00 per jaar. Bij vele patiënten viel dit verkeerd, het zuinige apothekersgevoel kwam weer sterk naar boven. 

In 1986 kwam er een computer. Nadat er eerst een overgangsfase was ingesteld met een elektrische typemachine met geheugen. Als assistente kon je vertrouwd raken met de computer door in je nachtdienst spelletjes  op de computer te spelen. De heer R. de Jonge maakte iedereen vertrouwt met het systeem, door stap voor stap iets aan het programma toe voegen.

In 1986 kwam mevr J.Hooyen als tweede apotheker in dienst. Zij was de helpende hand van zowel de apotheker als de assistentes. Na ruim een jaar ging zij weg en kwam mevr A.H.C. Clarenburg-Nievaart als tweede apotheker. Ook zij had haar eigen inbreng binnen deze apotheek. Er kwamen voorraadprotocollen en werkbriefjes voor de eigenbereide recepten. Ze nam het begeleiden van de leerlingassistentes over.

In 1991 werd de periode van de eigen bijdrage van F 2,50 afgesloten. De apotheek bleef toch met het feit zitten dat de diverse overheidsmaatregelen elkaar snel opvolgden. 

Met ingang van 1994 voltrok zich een bijzonder feit. Mevr C. v Haastert ging als eerste assistente,  nadat zij zestien jaar in de apotheek had gewerkt op 65 jarige leeftijd met pensioen. Begin 1996 riep de heer R. de Jonge alle assistentes bij elkaar. Hij deelde hen mede dat hij de apotheek uit handen had moeten geven. Hij had de apotheek overgedaan aan de stichting VNA. Daarbij vertelde hij dat mevr. A.H.C. Clarenburg-Nievaart bereid was om samen met de stichting VNA de apotheek voort te zetten. 

Zij richtte haar aandacht steeds meer op voorlichting aan de cliënt. Jaarlijks werd een voorlichtingsproject/ themaweek georganiseerd. Hiervoor was een privacyruimte noodzakelijk. Daarom werd er in 1998 werd wederom verbouwd. Ter hoogte van de publieksruimte  werd de tussenmuur weggebroken waardoor een ruime publieksruimte en een privacyruimte ontstaan zijn, dit ten koste van de ruimte voor eigen bereidingen. Deze ruimte is zeer compact gehouden.

 

16-05-2008

 

 

 

 Google Earth 2006

 

Hallo bezoeker van mijn website.

Ik zal me even voorstellen:

Ik ben Ria van der Meer-Warnaar en ik ben geboren en nog steeds woonachtig aan de mooie Groen van Prinstererkade. Vandaar heb ik interesse heb in alles wat over deze straat is te vinden en van het oude centrum van Maassluis.

Tijdens gesprekken is vaak de discussie over welke winkel waar zit in de binnenstad en welke ervoor gevestigd was, vandaar heb ik het plan gevat om daar een overzicht van te maken. Aangezien dat niet uit m’n hoofd gaat hebben mijn man en ik alle winkels uit de binnenstad op de foto gezet. Daaronder ga ik dan de bedrijven zetten die daar zitten en hebben gezeten.

Als u mij wilt helpen om dit zo compleet mogelijk te maken heb ik een aantal vragen aan u.

Als ik meer gegevens heb ga ik deze op mijn website www.zomaar-maassluis.nl plaatsen, zodat iedereen ervan kan mee genieten.

Mijn vragen aan u zijn dan ook de volgende :

- Wat is de officiële naam van uw bedrijf ?
- Op welke datum bent u uw bedrijf gestart ?
- Sinds wanneer bent u op deze locatie gevestigd ?
- Heeft u een visite kaartje of advertentie van uw bedrijf graag met de datum erbij?
- Een vermelding naar uw eigen website kan daar natuurlijk ook staan.
- Als u het leuk vind mag u een stukje schrijven over uw bedrijf dat ik erbij kan
plaatsen.
- Heeft u soms ook nog advertenties o.i.d. van uw bedrijf uit de begin periode ?
- Weet u welke bedrijven er voor u in dit pand hebben gezeten?
- Weet u daar ook datums van ?
- Heeft u daar misschien nog gegevens of foto’s o.i.d van ?
- u snapt het waarschijnlijk al, ik ben met alles blij.
- Heeft u misschien gegevens of foto’s van de Groen van Prinstererkade of het oude Centrum zodat ik mijn websites daarover nog meer kan uitbreiden ?

De foto’s en documenten kunnen we inscannen zodat u gewoon uw eigen spullen kan behouden, indien gewenst zetten we de bron vermelding erbij op het internet.

Heeft u het al digitaal dan kan u het opsturen naar Ria@acvdmeer.nl ook met vragen kunt u mij altijd mailen.

 

Al deze foto's zijn eigendom van A.C. van der Meer Consultancy, zie de voorwaarden bij  © Copyright.
Heeft u aanvullende informatie voor bij de foto's laat het ons weten.
mail dan naar info@zomaar-maassluis.nl